Το έργο…

Αντικείμενο του παρόντος έργου είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μίας IoT πλατφόρμας για Proximity Marketing (Μάρκετινγκ Εγγύτητας) η οποία θα συλλέγει πληροφορίες σχετικής θέσης χρηστών σε πραγματικό χρόνο στον χώρο πωλήσεων και θα τις επεξεργάζεται σε συσχέτιση με ιστορική πληροφορία. Θα αναλύει τα συνολικά δεδομένα για βέλτιστη λήψη αποφάσεων από το τμήμα μάρκετινγκ της επιχείρησης και θα εκτελεί στοχευμένη διάδραση με τους καταναλωτές σε πραγματικό χρόνο μέσω αυτόματης αποστολής προσωποποιημένων μηνυμάτων προώθησης. Η πλατφόρμα θα αξιοποιεί σε μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που προσφέρουν οι προηγμένες τεχνολογίες και θα συμβάλλει στην αποδοχή και την εξάπλωση τεχνολογιών ΙοΤ (Internet of Things) σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο τρόπος λειτουργίας της ΙοΤ πλατφόρμας για Proximity Marketing θα βασίζεται στη χρήση beacons (ασύρματοι πομποί που ανιχνεύονται μέσω Bluetooth από τα κινητά τηλέφωνα των χρηστών) σε συνδυασμό με τα έξυπνα κινητά που θα έχουν στη κατοχή τους οι καταναλωτές.

what-we-do-service-1
what-we-do-service-2

Επιστημονικές προκλήσεις έργου

Το έργο φέρνει έναν αριθμό από επιστημονικές προκλήσεις, οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν το state-of-the-art σε διαφορετικές θεματικές περιοχές των επιστημών της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

Τίθεται το πρόβλημα βελτιστοποίησης της χωρικής κατανομής των beacons με βάση το budget (δηλαδή το πόσα beacons θα χρησιμοποιηθούν), την χωρική κατανομή των προϊόντων, καθώς και την προτεραιότητα (σημαντικότητα) των προϊόντων. Αυτό το σύνθετο πρόβλημα ανήκει στην κατηγορία των location-allocation προβλημάτων, αλλά περιλαμβάνει παραμέτρους οι οποίες δεν έχουν ληφθεί υπόψη σε προηγούμενες μελέτες.

Το πρόβλημα της εξατομικευμένης προσέγγισης και ενημέρωσης των πελατών αποτελεί σημαντική πρόκληση. Ο τύπος, η εμφάνιση και το περιεχόμενο προσωποποιημένων μηνυμάτων προώθησης, μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το προφίλ του χρήστη και το εκτιμώμενο ενδιαφέρον του για προϊόντα.

Τεχνικές προκλήσεις έργου

Το σύστημα πρέπει να παρακολουθεί την κίνηση των πελατών τουλάχιστον στις περιοχές του καταστήματος όπου υπάρχουν προϊόντα τα οποία η επιχείρηση θέλει να προωθήσει. Τεχνική πρόκληση λοιπόν αποτελεί η σωστή κατανομή των ΙοΤ συσκευών (beacons) στο χώρο του καταστήματος, καθώς και η ανακατανομή στην περίπτωση αλλαγής των προϊόντων προώθησης ή των θέσεων αυτών. Επίσης, οι συσκευές θα πρέπει να ρυθμίζονται σωστά (εμβέλεια, περιοδικότητα σήματος εκπομπής) και να ελέγχονται ως προς την λειτουργικότητά τους.

Πρόκληση αποτελεί η συλλογή και επεξεργασία θέσεων των χρηστών με ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο. Η ακρίβεια εκτίμησης θέσης και ενημέρωση αυτής σε πραγματικό χρόνο καθώς ο χρήστης κινείται εξαρτάται από τις δυνατότητες των beacons.

what-we-do-service-3
what-we-do-service-4

Εμπορικές προκλήσεις έργου

Παρά τη σταθερή ανάπτυξη του proximity marketing στο εξωτερικό, στην Ελλάδα η χρήση του βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Οι φίρμες (brands) και οι επιχειρήσεις έχουν πλέον αρχίσει να εξοικειώνονται με τον όρο, χωρίς ακόμα να αξιοποιούν τις πλήρεις δυνατότητές του για να προσεγγίσουν τους καταναλωτές και να διευρύνουν το πελατολόγιό τους.

Μέσω του Proximiot φαίνεται να παρέχεται μια μοναδική ευκαιρία στα καταστήματα να εισάγουν τα πλεονεκτήματα των online αγορών στα φυσικά καταστήματα και αποκτήσουν τη δυνατότητα να συνοδοιπορούν αποτελεσματικά με τους καταναλωτές τους στο αγοραστικό τους ταξίδι, προσφέροντας έτσι μια προσωποποιημένη και ουσιαστική εμπειρία. Ξεπερνώντας το δίλημμα μεταξύ φυσικού και ψηφιακού και αντιμετωπίζοντας τους σαν μία οντότητα, μπορεί να επιτευχθεί σημαντική αύξηση πωλήσεων καθώς και μετατροπή ενός υποψήφιου καταναλωτή σε πιστό πελάτη.